Paraplavalci skupno drugi na Halliwick Gala tekmovanju v Zagrebu

V soboto, 1. 10. 2022, je na bazenu Novi Jelkovec v Zagrebu potekalo 1. hrvaško mednarodno Halliwick plavalno tekmovaje Gala, ki je bilo izvedeno v sklopu dvoletnega ERASMUS + projekta LETSWIM in ga je organiziral Plivački klub Natator.

Na tekmovanju je nastopilo 40 tekmovalcev in tekmovalk iz partnerskih organizacij/klubov: PK Natator (Zagreb), Mednarodno združenje Halliwick (Danska), Halliwick Poljska, Sportno zduženje Halivick iz Srbije in Plavalni klub Velenje. Iz našega kluba so nastopili 4 paraplavalci.

Plavalna metoda Halliwick, ki jo uporabljajo tudi v Plavalnem klubu Velenje, je osnovana na znanstvenih načelih hidrostatike, hidrodinamike in telesne mehanike, razvil pa jo je James McMillan leta 1949. Načela metode Halliwick veljajo za vse, ne glede na starost, fizične ali mentalne sposobnosti. Osnovna načela metode so mentalna prilagojenost na vodo, vedno večja navajenost na vodo, vedno večje zaupanje učenca, sprejemanje vode kot prijatelja, učenje osnovnega gibanja v vodi, obvladovanje različnih tehnik rotacij, uspešno iskanje ravnotežja v vodi in pozicije, ki omogoča normalno dihanje.

Na tekmovanje v Zagrebu je bilo predstavljeno tudi kako se lahko uspešno poveže oziroma integrira plavalce in paraplavalce.

Pomemno je predvsem za koliko si tekmovalec izboljša svoj prijavljeni čas.

Naši paraplavalci in paraplavalke so osvojili skupno izjemno 2. mesto. Pred njimi so bili tekmovalci iz PK Natator, za njimi pa ekipa iz Poljske. Enak vrstni red je bil tudi pri štafeti 4 x 25 m. 

Paraplavalci (in prostovoljka Zdenka Božič) s pokalom za osvojeno skupno 2. mesto

Čestitke vsem našim tekmovalcem. Posebna zahvala gre tukaj trenerki Katarini Praznik (vodja skupine Delfinčki) in vsem prostovoljcem ter prostovoljkam za srčno in nesebično pomoč.

Plavalni klub Velenje