Plavanje za osebe s posebnimi potrebami

Program plavanja za osebe s posebnimi potrebami se izvaja po Halliwick metodi učenja plavanja. Vadba poteka trikrat tedensko (torek, četrtek in petek) od 18:45 do 19:45. Ob torkih in četrtkih vadbe za plavalce in neplavalce potekajo skupaj dokler je petek namenjen samo plavalcem.
Plavalna metoda Halliwick je osnovana na znanstvenih načelih hidrostatike, hidrodinamike in telesne mehanike. Razvil jo je James McMillan leta 1949. Načela metode Halliwick veljajo za vse, ne glede na starost, fizične ali mentalne sposobnosti.
Osnovna načela metode so: mentalna prilagojenost na vodo, vedno večja navajenost na vodo, vedno večje zaupanje učenca, sprejemanje vode kot prijatelja, učenje osnovnega gibanja v vodi, obvladovanje različnih tehnik rotacij, uspešno iskanje ravnotežja v vodi in pozicije, ki omogoča normalno dihanje. Ta metoda pri učenju ne predvideva uporabe plavalnih pripomočkov. Tako se ne more razviti lažen občutek varnosti ali prevelika navezanost na pripomoček. Trening se vedno izvaja po načelu ena na ena. Vsak plavalec ima svojega vaditelja in v skupinskih aktivnostih plavalec in vaditelj sodelujeta kot par. Vsak trening je prilagojen starosti in zmožnostim posameznega udeleženca.

Več informacij o plavanju za osebe s posebnimi potrebami lahko dobite pri Katarini Praznik na telefonski številki: 041 921 896.